Karelsk Pirog


Karelsk Pirog
Deg
. 2 dl kallt vatten
. 2 msk olja
. 1 tsk salt
. 2 ½ dl rågmjöl
. 2 ½ dl vetemjöl
Fyllning
. 5 dl vatten
. 3 dl ris som grötar sig
. 1 dl mjölk
. Ca 1 tsk salt
. 1-2 dl mjölk
. 25 g smör att pensla ovanpå
1. Börja med fyllningen.
Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka på svagvärme tills vattnet har försvunnit.
2. Tillsätt mjölken och koka gröten 30-35 minuter på svag värme. Rör då och då.
3. Smaksätt med salt när gröten är färdig.
4. Börja med degen till skalet när gröten nästan är färdig. Blanda vatten, mjöl, salt och olja.
5. Knåda degen en stund.
6. Gör en lång rulle av degen. Dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna tillbollar.
7. Sätt bollarna under plast.
8. Kavla ut bollarna till ovala plattor, sätt en klick av fyllningen mitt på och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant.
9. Använd en stekspade för att lyfta pirogerna på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
10. Pensla pirogerna med smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen. Ugn 275 grader
11. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25minuter före servering.
Värms och serveras med kokta hackade ägg.
Copyright © 2008 - 2018 Pirog.se Alla rättigheter förbehålles.