Köttfärsfyllda


Köttfärsfyllda piroger med svamp
Deg
. 25 g jäst
. 25 g smör eller margarin
. 2½ dl mjölk
. 1 tsk salt
. 1 tsk socker
. 3 dl grahamsmjöl
. 3 dl vetemjöl (2-3 dl)
Fyllning
. 2 gula lökar
. 100 g svamp
. 1 msk olja
. 300 g köttfärs
. 1 dl vatten
. 2 dl crème fraiche
. ½ msk soja
. 2 tsk rosmarin

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°C. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta till smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök och svamp.
Tillsätt köttfärsen och fräs till färsen är smulig och har fått fin färg. Häll över vatten och crème fraiche. Tillsätt soja, balsamvinäger och honung. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Låt puttra i 8-10 min. Låt fyllningen kallna.
Kavla ut degen till en platta. Ta ut runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och vik ihop till en avlång pirog. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225°C, ca 12 min. Låt svalna under bakduk på galler.
Ger ca 8 portioner
Copyright © 2008 - 2018 Pirog.se Alla rättigheter förbehålles.